BRUUT! - 21:15 uur

BRUUT! - 21:15 uur

Vier geschoolde jazzmusici formeerden bij toeval de band Bruut, die feestelijke jazz mixt met alle denkbare genres, van r&b tot metal. Met doorslaand succes.

In hun zwarte pakken hebben ze de afgelopen jaren alle soorten podia veroverd. Popzalen, theaters en jazzpodia verwelkomen de Amsterdamse band graag. Maar hoe ze hun muziek moeten noemen? Vier platen hebben de mannen van Bruut (zelf schrijven ze BRUUT!) afgeleverd, maar nog hebben de vier vroege dertigers er geen benaming voor. Goed, Maarten Hogenhuis (sax), Folkert Oosterbeek (hammondorgel), Thomas Rolff (contrabas) en drummer Felix Schlarmann hebben allemaal jazz gestudeerd aan het Amsterdams Conservatorium. Maar hun opzwepende feestmuziek lijkt net zo schatplichtig aan surfmuziek, rock-'n-roll en rhythm-&-blues uit de jaren vijftig als aan jazz.

'Het is een verzameling van stijlen die we leuk vinden, dat gaat van bebop naar hardrock. We noemen het maar Bruut-muziek', zegt drummer Felix Scharmann. Voor saxofonist Maarten Hogenhuis ontstaat de diversiteit in de Bruutsound vooral omdat 'we allemaal ongeveer even oud zijn en opgroeiden met dezelfde muziek. Veel grunge maar ook pop.'