1. Tim Knol & The Blue Grass Boogiemen - 21:30 uur

1. Tim Knol & The Blue Grass Boogiemen - 21:30 uur

Nederlanders die diepgewortelde Amerikaanse genres spelen; dan ben je geneigd je hart uit voorzorg vast te houden. Weinig is erger dan americana die naar spruitjes ruikt.

Gelukkig bestaan er artiesten als Tim Knol en de virtuoze bluegrassgroep Blue Grass Boogiemen. Wie ze samen zag optreden, weet het al: die kunnen het dus wél, en niet zo’n beetje ook. Studioalbum Happy Hour geeft daar nogmaals blijk van.

In 31 minuten vliegen twaalf liedjes voorbij, waarvan elf geschreven door Knol, ‘Boogieman’ Arnold Lasseur óf die twee samen. Songs als Crying Shame laten horen hoe vruchtbaar de samenwerking was. De enige cover, Pain in My Heart, was het eerste bluegrassliedje dat Tim Knol als jongetje hoorde, met dank aan zijn vader Ton, die meezingt.

De banjo danst, de fiddle huilt, de melodieën roepen geen moment beelden van Hollandse Vinex-wijken op. Bluegrass is een genre waarin Knols heldere zang mooi tot zijn recht komt.

Ze hebben er, de stijlvastheid ten spijt, een afwisselend album van weten te maken: nu eens melancholiek, dan weer opzwepend. In Stars In Your Eyes kan Knol binnen bluegrasskaders zelfs wat van zijn punkliefde kwijt.